Oolite test release 1.69

Discussion and announcements regarding the Mac port… er, original version of Oolite.

Moderators: winston, another_commander

User avatar
Dr. Nil
---- E L I T E ----
---- E L I T E ----
Posts: 985
Joined: Thu Sep 28, 2006 5:11 pm
Location: Nearest Hoopy Casino
Contact:

Post by Dr. Nil » Thu Jul 05, 2007 7:16 pm

@Ahruman: Somebody should fashion a medal and award it to you for you work. Great job continuing developing the greatest game out there.
Ahruman wrote:The Radeon 9200 graphics processor does not support GLSL shaders.
:cry: Does anybody have any recommendations for cards with newer processors? Requirements: Slim fit and passive cooling. I want to be able to play my favorite game when/if a version that addresses the sticky message bug (even if only by enabling moving the placement of messages with the hud.plist) comes out.
Image

300 billboards in Your Ad Here!
Astromines and more in Commies.
AVAILABLE HERE along with other Oolite eXpansion Packs.

User avatar
JensAyton
Grand Admiral Emeritus
Grand Admiral Emeritus
Posts: 6657
Joined: Sat Apr 02, 2005 2:43 pm
Location: Sweden
Contact:

Post by JensAyton » Fri Jul 06, 2007 8:33 am

nijineko wrote:btw, does the log reporter insert at the top, or append to the bottom?
Both the crash report and the console log are appended at the bottom.

One of these appears to be the frangible subentity problem mentioned elsewhere. You don’t happen to know what you were shooting at the time, do you? :-)

User avatar
JensAyton
Grand Admiral Emeritus
Grand Admiral Emeritus
Posts: 6657
Joined: Sat Apr 02, 2005 2:43 pm
Location: Sweden
Contact:

Post by JensAyton » Fri Jul 06, 2007 9:53 am

nijineko’s crashes that aren’t related to frangible entities seem to be triggered by the dockEscorts AI method. I’ve got a possible fix for 1.69.1.

User avatar
nijineko
---- E L I T E ----
---- E L I T E ----
Posts: 353
Joined: Wed Jul 04, 2007 3:37 pm
Location: two strange quarks short of a graviton....
Contact:

Post by nijineko » Fri Jul 06, 2007 1:56 pm

whoops, so those are the earlier crashes then, not the latest. it kept happening yesterday, but maybe i should wait and see if it get's nailed in 1.69.1.

most of the recent crashes seem to occur when dodging a lot of lasers or when warping from system to system. especially the last.

btw, i noticed that with the 1.69 update, the ship at the beginning no longer swaps out with other objects in the game. it just twitches as the animation endlessly cycles on the first ship. also, if you start to load a previous commander and cancel, the music quits. ^^ does not affect gameplay in any way, but thought i'd mention it.

edit: actually oolite seems to have frozen by canceling the loading of the commander. no animation, no music, no response. it did allow me to quit out of it, though. ^^
arukibito ga michi wo erabu no ka, michi ga arukibito wo erabu no deshou ka?

Image
Play games. Win Amazon gift cards! Brag. Repeat.

User avatar
JensAyton
Grand Admiral Emeritus
Grand Admiral Emeritus
Posts: 6657
Joined: Sat Apr 02, 2005 2:43 pm
Location: Sweden
Contact:

Post by JensAyton » Sun Jul 08, 2007 1:38 pm

nijineko wrote:btw, i noticed that with the 1.69 update, the ship at the beginning no longer swaps out with other objects in the game. it just twitches as the animation endlessly cycles on the first ship.
I thought I’d responded to this… this is normal behaviour. It will show the Cobra 3 until you press N. This has always been the case.
nijineko wrote:also, if you start to load a previous commander and cancel, the music quits. ^^ does not affect gameplay in any way, but thought i'd mention it.

edit: actually oolite seems to have frozen by canceling the loading of the commander. no animation, no music, no response. it did allow me to quit out of it, though. ^^
This is a known non-critical bug which I intend to fix before the next “stable” release. It should respond to the number keys as though you’d started a new game (e.g., press 2 to get the menu).

User avatar
julyy
Dangerous
Dangerous
Posts: 84
Joined: Mon May 16, 2005 9:51 am

Post by julyy » Mon Jul 09, 2007 9:07 pm

I got a crash playing the 1.69 beta when I activate textures, jump to any system and press F7 or 7 in space or while docked. The game quits.

Log:
Oolite [texture.planet.generate]: genning texture for land_fraction 0.56000
Oolite [texture.planet.generate]: genning texture for land_fraction 0.56000
Jul 9 23:05:44 trex crashdump[672]: Oolite crashed

iMac G5/2,1 Ghz OsX 10.4.10

EDIT: Crashlog was send via Mail.
Last edited by julyy on Wed Jul 11, 2007 10:22 pm, edited 1 time in total.

User avatar
JensAyton
Grand Admiral Emeritus
Grand Admiral Emeritus
Posts: 6657
Joined: Sat Apr 02, 2005 2:43 pm
Location: Sweden
Contact:

Post by JensAyton » Tue Jul 10, 2007 11:37 am

Please e-mail the crash report (~/Library/Logs/CrashReporter/Oolite.crash.log).

User avatar
Star Gazer
---- E L I T E ----
---- E L I T E ----
Posts: 633
Joined: Sat Aug 14, 2004 4:55 pm
Location: North Norfolk, UK, (Average Agricultural, Feudal States,Tech Level 8)

Post by Star Gazer » Tue Jul 10, 2007 2:24 pm

Hhmmm... ...same problem that I reported. Very irritating, I do prefer the planets with textures...
Very funny, Scotty, now beam down my clothes...

chadlongstaff
Average
Average
Posts: 9
Joined: Wed May 30, 2007 8:04 am

Eagerly awaiting 1.69.1

Post by chadlongstaff » Tue Jul 10, 2007 11:40 pm

Hi, I've been using and abusing Oolite for a couple of months. Got quite a few IRC buddies hooked on it, too. Waiting with baited breath for the source to compile 1.69.1 for my preferred ubuntu system so I can get on with my save game which is currently non-functional.

Thankyou for everyone's good work. I only got a few tasters of Elite as a kid, really is a joy to finally explore the game.

User avatar
JensAyton
Grand Admiral Emeritus
Grand Admiral Emeritus
Posts: 6657
Joined: Sat Apr 02, 2005 2:43 pm
Location: Sweden
Contact:

Post by JensAyton » Wed Jul 11, 2007 9:38 am

I can confirm that julyy’s crash is the same as StarGazer’s, reported elsewhere. I have an idea of the cause, and fixing it is part of ongoing reorganization, but it’s fiddly, so it won’t be fixed in 1.69.1. All I can do is recommend not using the experimental textured planets stuff for now; it will be disabled in 1.69.1 and hopefully back in 1.69.2.

User avatar
julyy
Dangerous
Dangerous
Posts: 84
Joined: Mon May 16, 2005 9:51 am

Post by julyy » Thu Jul 12, 2007 12:18 am

I found out, that if I target (while docked) another starsystem, then that I am currently in, the F7 or 7 doesn't crash. Maybe Iam wrong, but it seems the planet is displayed in a too big size then. Mabe this could be helpful. Would be a pitty to let it out in 1.69.1, cause I love the textures.

By the way: The lighting of the ships and engines and the background nebulars are perfekt now! :D

Locked