very loud cracking sound from speakers on mac

Discussion and announcements regarding the Mac port… er, original version of Oolite.

Moderators: another_commander, winston

Post Reply
User avatar
commander_matt
Above Average
Above Average
Posts: 20
Joined: Tue Jul 13, 2010 1:12 pm
Location: Orbit above Leesti

very loud cracking sound from speakers on mac

Post by commander_matt »

im getting a really loud cracking sound when firing laser, ecm, locking on target etc. ive uninstalled custom sounds oxp, no change.
has anybody else suffered this?
im running OS 10.6.4 on the latest oolite version

User avatar
Uncle Reno
Intergalactic Spam Assassin
Intergalactic Spam Assassin
Posts: 648
Joined: Mon Apr 24, 2006 12:54 pm
Location: UK

Post by Uncle Reno »

Most probably related to this thread - I believe sound issues on the Mac are a well known 'feature'.
"Get back or I unleash my lethal spotted batoid!!"

What I do when not reading the Oolite bulletin board!

User avatar
Eric Walch
Slightly Grand Rear Admiral
Slightly Grand Rear Admiral
Posts: 5536
Joined: Sat Jun 16, 2007 3:48 pm
Location: Netherlands

Post by Eric Walch »

Uncle Reno wrote:Most probably related to this thread - I believe sound issues on the Mac are a well known 'feature'.
That is an other bug. The bug commander_matt is referring to is different but even more annoying. It seems specific for the mac, but not for all systems.

At the start of soundplay the volume goes to maximum in a short burst leading to the mac hardware reducing the overall volume. After about 10 seconds the volume comes back to its original setting. (Better don't play Oolite with earphones here)

The problem was well known before release but we could not track it down so any help is appreciated. I don't think there is a specific oxp responsible for it. It happens when I play with half of my oxp set and also when playing with the other half of the set.

With only a few oxps installed I did not have the problems, but maybe I did not play long enough. I have the feeling that is happens less in the release version than in the previous trunk versions, but still it happens.

(For me with OSX 10.5.8)

Chrisfs
---- E L I T E ----
---- E L I T E ----
Posts: 433
Joined: Sun Sep 20, 2009 10:24 am
Location: California

Post by Chrisfs »

The sound is the very fabric of reality cracking because your speakers are too loud. You should turn them down.

(Joke )
(Doctor Who ended last week and I am missing it already)

User avatar
DaddyHoggy
Intergalactic Spam Assassin
Intergalactic Spam Assassin
Posts: 8501
Joined: Tue Dec 05, 2006 9:43 pm
Location: Newbury, UK
Contact:

Post by DaddyHoggy »

Chrisfs wrote:The sound is the very fabric of reality cracking because your speakers are too loud. You should turn them down.

(Joke )
(Doctor Who ended last week and I am missing it already)
Download the computer games - they're very good - like interactive episodes!

http://www.bbc.co.uk/doctorwho/dw

Mac friendly!
Selezen wrote:Apparently I was having a DaddyHoggy moment.
Oolite Life is now revealed here

User avatar
Corny
---- E L I T E ----
---- E L I T E ----
Posts: 363
Joined: Sun Dec 20, 2009 11:50 am
Location: (northern) Germany

Post by Corny »

Eric Walch wrote:(Better don't play Oolite with earphones here)
Yeah, I noticed that. Played Oolite again after a while and used in-ear phones cause I wasn't at home. OUCH.
OSX 10.6, Oolite 1.74.2 if anyone cares.

Ironass
Average
Average
Posts: 10
Joined: Sat Oct 09, 2010 1:19 pm
Location: Bristol, The Earth, The Universe

Post by Ironass »

The crackling is awful and erratic.

I have put it down to OXPs or one OXP, but not sure which!

Oolite was fine until I started downloading some OPXs

Oolite froze for seconds before witchspace until I removed a CobraMK3 OXP and after that it was fine.

I still think its fab though!
I've had my ass kicked so many times, I'm not even alive anymore!
Ironass

User avatar
Commander McLane
Intergalactic Spam Assassin
Intergalactic Spam Assassin
Posts: 9520
Joined: Thu Dec 14, 2006 9:08 am
Location: a Hacker Outpost in a moderately remote area
Contact:

Post by Commander McLane »

Ironass wrote:Oolite froze for seconds before witchspace until I removed a CobraMK3 OXP and after that it was fine.
That seems fixable. Could you be a little more specific, though? There is no CobraMK3.oxp, as far as I'm aware. So I guess the actual name will be a little different from that.

User avatar
Pangloss
---- E L I T E ----
---- E L I T E ----
Posts: 303
Joined: Wed Dec 13, 2006 5:57 pm
Location: Scranton, PA (via Stevenage, Herts)

Post by Pangloss »

I experienced it just the other day, for the first time, after updating the Core Duo 2GHz to 10.6.3 (previously I was running the latest version of 10.5.x). Then I did a Software Update and downloaded all the 10.6.4 stuff (including all the latest security updates) and I haven't heard it since.

Maybe I'm just lucky so far. Maybe it was something to do with 10.6.3. Maybe it's the sound of 64-bit awesomeness.

EDIT - just looked at the other thread, and I have the (awesome) OXP that adds PAGroove music / new splashscreens / better laser sounds to the game. The throb of the engines, HALSIS, and the sound of witchspace may contribute to this.
"All is for the best in this best of all possible worlds..."
Dr.Pangloss, Voltaire's 'Candide'.

Image

Ironass
Average
Average
Posts: 10
Joined: Sat Oct 09, 2010 1:19 pm
Location: Bristol, The Earth, The Universe

Post by Ironass »

Hi commander McLane

Yeah, it was dwcobra3.oxp

it could be coincidence of course and a combination of this and another oxp or two...who knows? :)

Cheers!
Ironass

Post Reply