Using an Oolite Cobra in SpaceEngine

Off topic discussion zone.

Moderators: another_commander, winston, Cody

Post Reply
User avatar
drew
---- E L I T E ----
---- E L I T E ----
Posts: 2186
Joined: Fri May 19, 2006 9:29 am
Location: In front of a laptop writing a book.
Contact:

Using an Oolite Cobra in SpaceEngine

Post by drew »

Folks,

Could any of you graphics wizards tell me whether it's possible to bring a 3d model from Oolite and use it in SpaceEngine?

According to my research Spaceengine uses .obj files and I see from my install of Oolite that we're using .dat

There is sometechy stuffon the spaceengine forum here, but it's baffling me tbh.

Is there a straightforward way to convert between the two? Ideally I'd like to be able to use one of Griff's ships within Spaceengine... (pretty please, Griff? :D )

Any clues?

Cheers,

Drew.
Author of the Oolite Saga, the officially licensed Elite: Reclamation and Elite Dangerous: Premonition
WebsiteFacebookTwitter

User avatar
cim
Quite Grand Sub-Admiral
Quite Grand Sub-Admiral
Posts: 4018
Joined: Fri Nov 11, 2011 6:19 pm

Re: Using an Oolite Cobra in SpaceEngine

Post by cim »

.obj is the format which Oolite's graphics tools take in to generate .dat files, and is an export format of both Wings and Blender. It's unlikely that SpaceEngine's shader set up is compatible with Oolite, though, so Oolite ships making heavy use of shaders may not look right - ones with just a simple diffuse map, should be fine. Griff's will be trickier.

If you only have the .dat file, there is a Dat2ObjTex.py python script which can get you a .obj file, but it's somewhat limited.

User avatar
drew
---- E L I T E ----
---- E L I T E ----
Posts: 2186
Joined: Fri May 19, 2006 9:29 am
Location: In front of a laptop writing a book.
Contact:

Re: Using an Oolite Cobra in SpaceEngine

Post by drew »

I'd settle for Griff's non-shaderised versions... but it's the howto I need. :)

I've successfully imported a demo .obj file into spaceengine, so that bit works. It's getting the Cobra mk3 as a .obj I need - hopefully somebody could send that to me, as I don't have blender etc.

Cheers,

Drew.
Author of the Oolite Saga, the officially licensed Elite: Reclamation and Elite Dangerous: Premonition
WebsiteFacebookTwitter

User avatar
Gimi
Intergalactic Spam Assassin
Intergalactic Spam Assassin
Posts: 2073
Joined: Tue Aug 29, 2006 5:02 pm
Location: Norway

Re: Using an Oolite Cobra in SpaceEngine

Post by Gimi »

drew wrote:I'd settle for Griff's non-shaderised versions... but it's the howto I need. :)

I've successfully imported a demo .obj file into spaceengine, so that bit works. It's getting the Cobra mk3 as a .obj I need - hopefully somebody could send that to me, as I don't have blender etc.

Cheers,

Drew.
Griff has made the object files and much more available on box in a resource directory on his Box account here.
Don't know how Space Engine handles sub entities and all that fancy stuff Griff does, but you should be able to test it.
"A brilliant game of blasting and trading... Truly a mega-game... The game of a lifetime."
(Gold Medal Award, Zzap!64 May 1985).

User avatar
Tricky
---- E L I T E ----
---- E L I T E ----
Posts: 821
Joined: Sun May 13, 2012 11:12 pm
Location: Bradford, UK. (Anarchic)

Re: Using an Oolite Cobra in SpaceEngine

Post by Tricky »

http://en.spaceengine.org/forum/17 might be of help. Modding section.

User avatar
Geraldine
Deadly
Deadly
Posts: 203
Joined: Tue May 08, 2012 8:39 pm
Location: Sunny Scotland. Anarchy System Tech Level 0 No Police Presence. Enter At Own Risk!

Re: Using an Oolite Cobra in SpaceEngine

Post by Geraldine »

Could any of the models from Pioneer, FFE3D or the Freelancer Elite mod help you Drew? I don't know what format Space Engine uses for it's models, but I do know Griff's ships were converted for use in Freelancer. Here is a link to the mod http://www.moddb.com/mods/freelancer-mostly-harmless
Geraldine
Elite IV Is Released. Now Keeping The Faith in Oolite, Pioneer & FFE3D :D

User avatar
Griff
Oolite 2 Art Director
Oolite 2 Art Director
Posts: 2303
Joined: Fri Jul 14, 2006 12:29 pm
Location: Wales

Re: Using an Oolite Cobra in SpaceEngine

Post by Griff »

If you're still after this Drew i've uploaded an obj version of my more recent CobraIII attempt here

https://app.box.com/s/xy053squmadt4y13et9f

it's the one that looks an awful lot like a pair of gentlemen's Y-fronts :- :shock:
Image

I've had a quick look at the techy stuff link in your post above and put the required textures in above download and some others if they're any use (spec intensity maps, glow maps for the engines and hull light etc - i'm not sure if Space Engine supports these or not but they're there just in case)
There's two versions of the diffuse map, the 'pantsalike' one in the pic above and the same idea again but without the white bits and looking more grimy which might need brightening up a bit in a paint program like GIMP

User avatar
drew
---- E L I T E ----
---- E L I T E ----
Posts: 2186
Joined: Fri May 19, 2006 9:29 am
Location: In front of a laptop writing a book.
Contact:

Re: Using an Oolite Cobra in SpaceEngine

Post by drew »

Thanks all - I will give it a whirl!

Cheers,

Drew.
Author of the Oolite Saga, the officially licensed Elite: Reclamation and Elite Dangerous: Premonition
WebsiteFacebookTwitter

User avatar
drew
---- E L I T E ----
---- E L I T E ----
Posts: 2186
Joined: Fri May 19, 2006 9:29 am
Location: In front of a laptop writing a book.
Contact:

Re: Using an Oolite Cobra in SpaceEngine

Post by drew »

Woohoo! Success!

http://youtu.be/5h8IhoXbbGc

A few things to mix. The model orientation when you 'take control' is too close to the POV so it clips, and it's oriented 90 degrees off and at the wingtip rather than the centre, but I'll see if I can fix it.

Good process through. Griff - I discovered that spaceengine reads the mtl file, so that was very useful - thanks!

Cheers,

Drew.
Author of the Oolite Saga, the officially licensed Elite: Reclamation and Elite Dangerous: Premonition
WebsiteFacebookTwitter

User avatar
drew
---- E L I T E ----
---- E L I T E ----
Posts: 2186
Joined: Fri May 19, 2006 9:29 am
Location: In front of a laptop writing a book.
Contact:

Re: Using an Oolite Cobra in SpaceEngine

Post by drew »

And here's a test shot over my fictional moon, Chione. (Kee-Oh-Nee)

Image

Now...

I need an Eagle Mk1 and an Imperial Courier. Is there anyone out there who could package those up as .obj and .mtl files for me?

I've used the Eagle from ADCK and Selezen's ship in Oolite...

Awesomeness awaits! :)

Cheers,

Drew.
Author of the Oolite Saga, the officially licensed Elite: Reclamation and Elite Dangerous: Premonition
WebsiteFacebookTwitter

User avatar
Commander McLane
Intergalactic Spam Assassin
Intergalactic Spam Assassin
Posts: 9520
Joined: Thu Dec 14, 2006 9:08 am
Location: a Hacker Outpost in a moderately remote area
Contact:

Re: Using an Oolite Cobra in SpaceEngine

Post by Commander McLane »

Selezen has also made an [EliteWiki] Eagle.

Zireael
---- E L I T E ----
---- E L I T E ----
Posts: 1396
Joined: Tue Nov 09, 2010 1:44 pm

Re: Using an Oolite Cobra in SpaceEngine

Post by Zireael »

This Space Engine seems awesome...

Post Reply