alsa lib errors on startup on Ubuntu 10.10 and fps issues

For discussion of ports to POSIX based systems, especially using GNUStep.

Moderators: winston, another_commander, Getafix

Post Reply
apemax
Mostly Harmless
Mostly Harmless
Posts: 2
Joined: Mon Jan 24, 2011 1:42 pm

alsa lib errors on startup on Ubuntu 10.10 and fps issues

Post by apemax » Mon Jan 24, 2011 2:22 pm

hi all. :) I installed Oolite 1.74.2 on my computer through the autopackage download and when it starts up i get these error messages:

Code: Select all

2011-01-24 13:53:46.329 oolite[19289] File NSUserDefaults.m: 626. In [NSUserDefaults +standardUserDefaults] Improper installation: No language locale found
ALSA lib confmisc.c:768:(parse_card) cannot find card '0'
ALSA lib conf.c:4170:(_snd_config_evaluate) function snd_func_card_driver returned error: No such file or directory
ALSA lib confmisc.c:392:(snd_func_concat) error evaluating strings
ALSA lib conf.c:4170:(_snd_config_evaluate) function snd_func_concat returned error: No such file or directory
ALSA lib confmisc.c:1251:(snd_func_refer) error evaluating name
ALSA lib conf.c:4170:(_snd_config_evaluate) function snd_func_refer returned error: No such file or directory
ALSA lib conf.c:4649:(snd_config_expand) Evaluate error: No such file or directory
ALSA lib pcm.c:2208:(snd_pcm_open_noupdate) Unknown PCM default
and i was just wondering what they mean and how to fix them if possible. also when it starts up in windowed made it's in a small box and when i try to change the resolution with F11 and shift F11 or F2 for a menu like it says when you first start it nothing happens and when i make the window as big as the screen (with the box at the top of the window.) the fps goes down to 1 to 2 fps. any idea's on any of my problems?

I'm using fluxbox and my hardware is:

Hi-grade 8615 GTK
intel celeron m cpu 420 1.60GHz
768MB total RAM,1 x samsung 256MB and 1 x Transcend 512MB
FUJITSU MHV2040AH 40GB
VIA/S3G UniChrome Pro IGP intergrated 64MB P4M890

User avatar
Kaks
Quite Grand Sub-Admiral
Quite Grand Sub-Admiral
Posts: 3009
Joined: Mon Jan 21, 2008 11:41 pm
Location: The Big Smoke

Re: alsa lib errors on startup on Ubuntu 10.10 and fps issue

Post by Kaks » Mon Jan 24, 2011 9:19 pm

The first error message can be safely ignored. Oolite does default to english in any case. The other messages seem to say that you haven't got a sound card, or at least that Ooite doesn't see it. Is the alsa sound system installed properly on your computer?

And about your fps, maybe Oolite isn't aware of your graphic card's capabilities. Which version of opengl is reported on the log? And how many opengl extensions does Oolite list there?

Wait, s3g you say? Their cards aren't that capable as far as opengl goes, so it's very liikely there isn't much anybody can do to speed uo the fps, I'm afraid...
Hey, free OXPs: farsun v1.05 & tty v0.5! :0)

User avatar
Getafix
Quite Grand Sub-Admiral
Quite Grand Sub-Admiral
Posts: 960
Joined: Tue Apr 01, 2008 12:55 pm
Location: A small ice asteroid, orbiting Oresrati in Galaxy 8 (a.k.a. northwest Armorica).
Contact:

Re: alsa lib errors on startup on Ubuntu 10.10 and fps issue

Post by Getafix » Tue Jan 25, 2011 10:27 am

You could try one of the following workarounds:
1. If your system has libportaudio.so.2 installed(check in your /usr/lib folder):

Code: Select all

$ cd /usr/lib/Oolite/oolite-deps/lib/          # could be ~/.local/lib/Oolite/oolite-deps/lib/ if you installed without giving a password
$ sudo mv libportaudio.so.2 libportaudio.so.2.oolite
See if this eliminates the messages.
If not then restore the name of the library and try the following:

Code: Select all

$ cd /usr/lib/Oolite/oolite-deps/lib/          # could be ~/.local/lib/Oolite/oolite-deps/lib/ if you installed without giving a password
$ sudo cp -p libespeak.so.1 libespeak.so.1.portaudio
$ sudo cp -p libespeak.so.1.pulseaudio libespeak.so.1
If this does not solve the issue, try a combination of both suggestions.
In any case if your problem is not solved, rollback to the initial libraries' names.
"Any sufficiently advanced information is indistinguishable from noise." [Newman, Lachmann, Moore]

apemax
Mostly Harmless
Mostly Harmless
Posts: 2
Joined: Mon Jan 24, 2011 1:42 pm

Re: alsa lib errors on startup on Ubuntu 10.10 and fps issue

Post by apemax » Tue Jan 25, 2011 2:38 pm

This is the log file:

Code: Select all

[log.header]: Opening log for Oolite version 1.74.2 (x86-32 test release) under Linux at 2011-01-25 14:23:02 +0000.
1 processor detected.
Oolite options: procedural planet textures, docking clearance, wormhole scanner, target incoming missiles, spoken messages, JavaScript console support, OXP verifier, localization tools, debug GraphViz support.

Note that the contents of the log file can be adjusted by editing logcontrol.plist.

[joystickHandler.init]: Number of joysticks detected: 0
[sdl.init.audio.failed]: Mix_OpenAudio: No available audio device

[display.mode.list.native]: X11 native resolution detected: 1280 x 800
[searchPaths.dumpAll]: Unrestricted Mode - Resources paths:
    /usr/lib/Oolite/oolite.app/Resources
    AddOns
[rendering.opengl.version]: OpenGL renderer version: 2.1.0 ("2.1 Mesa 7.9-devel")
Vendor: Mesa Project
Renderer: Software Rasterizer
[rendering.opengl.extensions]: OpenGL extensions (137):
GL_ATI_texture_mirror_once, GL_ARB_depth_texture, GL_MESA_texture_array, GL_ARB_texture_env_add, GL_EXT_pixel_buffer_object, GL_SGI_texture_color_table, GL_EXT_depth_bounds_test, GL_ARB_half_float_vertex, GL_IBM_multimode_draw_arrays, GL_EXT_texture3D, GL_EXT_compiled_vertex_array, GL_NV_vertex_program1_1, GL_EXT_separate_specular_color, GL_ARB_framebuffer_object, GL_SGI_color_table, GL_EXT_shadow_funcs, GL_EXT_convolution, GL_EXT_texture_cube_map, GL_EXT_rescale_normal, GL_ARB_transpose_matrix, GL_EXT_stencil_two_side, GL_ARB_texture_border_clamp, GL_ARB_multisample, GL_ARB_half_float_pixel, GL_ATI_separate_stencil, GL_ARB_texture_non_power_of_two, GL_INGR_blend_func_separate, GL_EXT_bgra, GL_ARB_sync, GL_EXT_texture_env_dot3, GL_NV_light_max_exponent, GL_APPLE_packed_pixels, GL_EXT_provoking_vertex, GL_SUN_multi_draw_arrays, GL_ARB_vertex_shader, GL_ARB_shader_objects, GL_ARB_map_buffer_range, GL_NV_texgen_reflection, GL_EXT_multi_draw_arrays, GL_IBM_rasterpos_clip, GL_EXT_texture_object, GL_ARB_vertex_program, GL_ATI_texture_env_combine3, GL_NV_texture_env_combine4, GL_ARB_imaging, GL_ARB_fragment_coord_conventions, GL_EXT_stencil_wrap, GL_EXT_shared_texture_palette, GL_EXT_texture_swizzle, GL_MESA_pack_invert, GL_EXT_framebuffer_blit, GL_ARB_vertex_array_bgra, GL_NV_packed_depth_stencil, GL_ARB_texture_compression, GL_EXT_blend_color, GL_ARB_vertex_array_object, GL_EXT_blend_minmax, GL_APPLE_vertex_array_object, GL_ARB_texture_swizzle, GL_EXT_subtexture, GL_ARB_point_sprite, GL_ARB_depth_clamp, GL_NV_depth_clamp, GL_EXT_vertex_array, GL_EXT_abgr, GL_NV_blend_square, GL_ARB_vertex_buffer_object, GL_ATI_envmap_bumpmap, GL_EXT_framebuffer_multisample, GL_NV_texture_rectangle, GL_NV_conditional_render, GL_EXT_texture, GL_ARB_multitexture, GL_EXT_vertex_array_bgra, GL_ARB_copy_buffer, GL_ARB_draw_elements_base_vertex, GL_APPLE_object_purgeable, GL_ARB_shadow, GL_EXT_blend_subtract, GL_MESA_window_pos, GL_ARB_fragment_program_shadow, GL_NV_fragment_program_option, GL_ARB_window_pos, GL_IBM_texture_mirrored_repeat, GL_EXT_texture_lod_bias, GL_EXT_paletted_texture, GL_ARB_texture_env_crossbar, GL_ARB_point_parameters, GL_MESA_resize_buffers, GL_ARB_shadow_ambient, GL_EXT_texture_edge_clamp, GL_EXT_copy_texture, GL_MESA_ycbcr_texture, GL_EXT_texture_sRGB, GL_ARB_texture_env_combine, GL_SGI_color_matrix, GL_ARB_fragment_program, GL_ATI_fragment_shader, GL_EXT_histogram, GL_EXT_draw_range_elements, GL_EXT_blend_logic_op, GL_ARB_pixel_buffer_object, GL_EXT_packed_depth_stencil, GL_ARB_texture_rectangle, GL_EXT_fog_coord, GL_SGIS_texture_lod, GL_3DFX_texture_compression_FXT1, GL_EXT_gpu_program_parameters, GL_ARB_fragment_shader, GL_EXT_polygon_offset, GL_SGIS_texture_border_clamp, GL_ARB_shading_language_100, GL_EXT_secondary_color, GL_EXT_point_parameters, GL_NV_vertex_program, GL_ARB_draw_buffers, GL_SGIS_generate_mipmap, GL_ATI_blend_equation_separate, GL_EXT_texture_rectangle, GL_EXT_draw_buffers2, GL_OES_read_format, GL_EXT_blend_func_separate, GL_NV_fragment_program, GL_ARB_texture_cube_map, GL_EXT_texture_array, GL_NV_point_sprite, GL_ARB_occlusion_query, GL_EXT_texture_mirror_clamp, GL_EXT_packed_pixels, GL_EXT_framebuffer_object, GL_ARB_texture_mirrored_repeat, GL_ARB_texture_env_dot3, GL_ARB_provoking_vertex, GL_EXT_blend_equation_separate, GL_EXT_texture_env_add, GL_SGIS_texture_edge_clamp, GL_EXT_texture_env_combine
[rendering.opengl.shader.support]: Shaders are supported.
[rendering.opengl.shader.mode]: Shader mode set to SHADERS_FULL.
[script.load.world.listAll]: Loaded 5 world scripts:
    oolite-cloaking-device 1.74.2
    oolite-constrictor-hunt 1.74.2
    oolite-nova 1.74.2
    oolite-thargoid-plans 1.74.2
    oolite-trumbles 1.74.2
[sound.load.failed]: Could not load a sound from "/usr/lib/Oolite/oolite.app/Resources/Sounds/trumble.ogg".
[sound.load.failed]: Could not load a sound from "/usr/lib/Oolite/oolite.app/Resources/Sounds/trumblesqueal.ogg".
[sound.load.failed]: Could not load a sound from "/usr/lib/Oolite/oolite.app/Resources/Sounds/afterburner1.ogg".
[loading.complete]: ========== Loading complete. ==========
[gameController.exitApp]: .GNUstepDefaults synchronized.

Closing log at 2011-01-25 14:23:57 +0000.
When i did this:

Code: Select all

$ cd /usr/lib/Oolite/oolite-deps/lib/          # could be ~/.local/lib/Oolite/oolite-deps/lib/ if you installed without giving a password
$ sudo cp -p libespeak.so.1 libespeak.so.1.portaudio
$ sudo cp -p libespeak.so.1.pulseaudio libespeak.so.1
It froze on the start screen.

User avatar
Getafix
Quite Grand Sub-Admiral
Quite Grand Sub-Admiral
Posts: 960
Joined: Tue Apr 01, 2008 12:55 pm
Location: A small ice asteroid, orbiting Oresrati in Galaxy 8 (a.k.a. northwest Armorica).
Contact:

Re: alsa lib errors on startup on Ubuntu 10.10 and fps issue

Post by Getafix » Fri Jan 28, 2011 12:00 am

Captain's Log Line 9:

Code: Select all

[sdl.init.audio.failed]: Mix_OpenAudio: No available audio device
Do you get any other sounds even without Oolite running?
Silly question... but I had to ask! :mrgreen:
"Any sufficiently advanced information is indistinguishable from noise." [Newman, Lachmann, Moore]

Post Reply